Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Frågor om buddhism / SV: Nybörjare med frågor och funderingar
« Senaste inlägg av Petrus skrivet juni 27, 2017, 17:59:54 »
Vad gäller föda så stoppar jag in det som bjuds. Det finns olika Buddhistiska filosofier där, men min tolkning är att man nog inte bör rata mat. Jag brukar tänka att denna gris/kyckling/ko/fisk eller vad det nu är på tallriken fick offra sitt liv för att bli mat, då är det lite tyket att rata den.
Sen försöker jag hålla mig till ekologiskt och liknande när jag handlar.

Kläder har jag efter väder, kort hår och skägg då det är enklare att vårda, jag bryr mig inte så mycket om hur jag ser ut.

Prylar efter behov, kanske har man skapat sig behoven men i dagens samhälle är det knepigt att inte ha internet mm.
Det är lite svårt att hantera vardagen utan som det är numera. Jag försöker utgå från behov och inte begär när jag köper grejer.

Jag har ett jobb, försöker där utveckla mig själv. Jag har gett upp alla tankar på karriär och jobbar på med att underlätta jobbet för mina jobbarkompisar. På fritiden försöker jag vara med familjen på bästa möjliga sätt, även här försöker jag vara så oegoistisk som möjligt.

Jag försöker meditera regelbundet, 1 h/dag. Jag har inget altare men sitter på samma ställe. Tror att detta är olika mellan olika människor, en del kanske behöver nått som motiverar en att meditera.

2
Etik, Meditation och Visdom / SV: Mina aforismer och maxim.
« Senaste inlägg av stb135 skrivet juni 25, 2017, 15:13:01 »
Ossian: kan man inte se, förstå o vara tillåtande inför naturens ordning att kvinnokroppen är för att locka till sig en man, får man göra som muslimer (förr i tiden även Kristna) betrakta den ordningen som synd, belasta kvinnan för det, hänga skynken över dom eller ännu värre: könsstympa henne. För att lite senare våldta kvinnan.
Varför ska inte en kvinna kunna få blomma upp, vara "attraktiv" utan att en massa omogna idioter o moralister till karlar ska göra stort spektakel av, o belasta kvinnan för sina egna begär o åtrå. Om du erfar åtrå, var sitter den, hos kvinnan? Nej du, gubbe lilla, man up, o ta hand om den skit du tillåter husera i din skalle o låt kvinnor få pyssla med sin skönhet med fred!
3
Etik, Meditation och Visdom / SV: Mina aforismer och maxim.
« Senaste inlägg av Ossian skrivet juni 25, 2017, 13:28:21 »
De flesta kvinnor är som dålig reklam - de säljer något som du gör dig bäst utan.

En kvinna som försöker för mycket att vara attraktiv attraherar bara dåraktiga män.

"Det här är förlorarnas tidsålder."

The head is a small world.

Reality is much too waste, much too grand - for any intellect.
4
Allmän diskussion / SV: Glad midsommmar.
« Senaste inlägg av stb135 skrivet juni 24, 2017, 23:35:10 »
Tackar! Inte ngt regn i BKK, varmt, skönt o god mat. Inte så mycket mygg dit vi ska,  en liten by i nordöstra Thailand nära gränsen till Kambodja. Har satt in AC i huset som verkar hålla de små liven borta. Värre är att grannens son ska bli munk för en tid o det ska firas med fylla o hög musik i tre nätter! Allt i Buddhistisk tradition bidrar inte till ett liv i Dhamman! Ett utmärkt tillfälle för mig att utveckla Paramis av tålamod o tolerans!
5
Etik, Meditation och Visdom / SV: Not-doing, meditation och Vägen
« Senaste inlägg av stb135 skrivet juni 24, 2017, 23:23:00 »
Det finns medvetande anknuten till en kropp som är förbunden via de kropsbevarande behoven, sinnesportarna o tankesinnet till den omgivande verkligheten. Oavbrutet under livets gång berörs medvetandet av: 1. den  egna kroppen dvs förnimmelser via nervsystemet. 2. utifrån kommande intryck via sinnesportarna. Det är av dessa två förhållanden medvetandet orienterar sig o skapar antingen illusionen av medvetandets beröring som en upplevelse av en enhet, ett bestående "jag" eller insikten om att det som berör medvetandet är varken mer eller mindre än just en tillfällig beröring. Som kan minnas, införlivas som kunskap, förståelse i förhållande till livet.
Medvetandet kan aldrig har perspektiv på sig själv. Det kan bara ta emot o ge uttryck i kroppslig funktion.
6
Etik, Meditation och Visdom / SV: Mina aforismer och maxim.
« Senaste inlägg av stb135 skrivet juni 24, 2017, 22:57:34 »
Kvinnor är inga "produkter". De är naturvarelser. Om sig själv medvetna o anknutna till en kropp med en biologiskt naturbestämd funktion olik mannens.
Det du upplever som attraktion är begär, passion. En oerhört stark o avgörande drivkraft. Som driver hela det biologiska skiktet till reproduktion. För en människa som valt att leva i Dhamman är det ett hinder.
7
Etik, Meditation och Visdom / SV: Mina aforismer och maxim.
« Senaste inlägg av Ossian skrivet juni 24, 2017, 21:53:45 »
Att vara oberörd utav attraktiva kvinnor är en utav de största läxorna en man har att lära sig.

För mycket attraktivitet är ett försök att sälja en dålig produkt.

För lite attraktivitet är en dålig produkt.

De man tycker om blir mer attraktiva än alla andra.

Att vara attraktiv kan ge dig vissa saker, men det kommer inte att hjälpa dig till ett framgångsrikt förhållande eller att bli älskad. För att erhålla någonting av värde så måste du lägga din energi på det istället för ditt utseende.

Attraktivitet är ett spel om dominans för att utnyttja den andra för egna behag och de som inte kan vinna jämt "ger och tar".
8
Etik, Meditation och Visdom / SV: Not-doing, meditation och Vägen
« Senaste inlägg av Ossian skrivet juni 24, 2017, 19:56:17 »
Lägg märke till skillnaden mellan 'not doing' och 'not-doing'.

Inom buddhismen säger man att det inte finns något 'jag' så vem är det då som gör? Vem är tänkaren? Vem tar illa upp? Kan du peka ut den personen? Nej det går inte, det går att peka på kroppar men inte på någon person för de är bara fantasier.

Not-doing betyder inte att ingenting blir gjort. Du kan arbeta, dansa eller sjunga men det finns ingen person som gör det utan det gör sig självt. Det är en träning i intuition genom att ställa 'göraren' åt sidan. Antingen styr din intuition eller ditt sinne(din person). Meditation tar dig bortom personen.
9
Etik, Meditation och Visdom / SV: Mina aforismer och maxim.
« Senaste inlägg av stb135 skrivet juni 24, 2017, 16:01:43 »
Ludvig: regler är mänskliga hittepå som kan vara utformade efter naturliga konsekvenser eller konsekvenser av mänskligt hittepå. Man kan förstå o älska hela tillvaron, kvinna-man förhållandet, sexuellt samarbete o erotik inkluderat, på naturens villkor, såsom den uttrycker sig av sig  själv, dvs allmängiltigt. Eller man kan tänka/känna reagera utifrån eget begär, passion, lust, där omgivningen är sekundär o spelplan för det som "jag"-identiteten aldrig kan finna sin omöjliga tillfredsställelse i. Inte i något av dessa två sätt att bemöta livet o det vi tror kan vara kärlek, finns några regler. Bara konsekvenser för det psykiska välbefinnandet o den mentala hälsan. ALLT vi tänker, säger o gör får gensvar i vår gemensamma o omgivande verklighet. Gör man ingen ansträngning att förstå verkligheten just som gemensam o att jag ingår i den på dess villkor, kommer gensvaren som en tjuv om natten, när jag minst anar, med konsekvenser "jag"-identiteten upplever som drabbad av olyckliga omständigheter, en negativ överraskning man inte har ansvar för.
10
Frågor om buddhism / SV: Nybörjare med frågor och funderingar
« Senaste inlägg av Lille Ludvig skrivet juni 24, 2017, 15:17:47 »
En bra början är att följa den åttafaldiga vägen så gått det går och meditera regelbundet. Vissa har altare men jag tror det är få som har det  eftersom det ända du behöver när du mediterar är dig själv, ditt fokus och din kropp.

Det finns inga egentliga regler runt vad du ska äta, ha på dig o.s.v men munkar rakar av sig sitt hår eftersom vi mäniskor lätt blir fästa vid vårt hårs utseende. Att låta gå om såna saker är viktigt. Om du vill leva ett enkelt liv kolla in "minimalism". Det har inget med buddhism att göra fast strävar efter samma sak, bli av med girigheten.
Sidor: [1] 2 3 ... 10